Fadderarbeidet

Barnelandsbyen "Nytt Håp" (VINE)

ligger vakkert til øverst i bydelen Barrio Solterito i Cochabamba, over 2600 meter over havet. På en topp like ved troner en kritthvit Kristusstatue, den er en meter høyere enn den som står i Rio de Janeiro. Det er god utsikt fra barnebyen ut over storbyen. Rundt sentrum ligger mange tettbebygde åser, de fattige bydelene.

Bygningsmassen består av fire bolighus (hvorav 3 er bebodde) og diverse driftsbygninger. Midt i landsbyen ligger en liten idrettsplass, «cancha», med fotballmål og bane og basketkurver, og like ved siden av troner et stort blålilla jacarandatre som blomstrer fra august til oktober med et vell av lilla blomster. Canchaen er ofte samlingsstedet ute, og i et av administrasjonshusene er det en festsal.

I hvert av de tre bebodde husene bor 7-8 barn. Tenåringsguttene bor i et eget hus nærmere sentrum av Cochabamba, like ved universitetet. Tenåringsjentene blir boende inne i selve barnelandsbyen og er til god hjelp for sine yngre søsken.

Fadderkontakter

Driften var opprinnelig basert på SOS Barnebyers modell. NORAD og TV-innsamlingen "Aksjon Håp" betalte for oppbygging og driften de første fem årene, og siden har fadderskap i Norge og Sverige stått for finansieringen. Til å begynne med ble driften igangsatt og styrt av norske misjonærer. I dag er styringen på nasjonale hender. 

Fra 1991 startet Olav Nygård i pinsemenigheten på Mysen i samarbeid med barnelandsbyen et arbeid med rekruttering av faddere. Foruten Olav er Liv Holum og Elisabeth Hast sentrale i fadderarbeidet i Norge, mens David Markström er fadderkontakt for de svenske fadderne.

I dag er det mellom 250 og 300 faddere i Norge og Sverige som støtter barnelandsbyen økonomisk. Faktisk står fadderne for finansieringen av mer enn 90% av barnelandsbyens løpende drift.

Faddere får fadderbrev fra Tønsberg pinsekirke Betania hvert kvartal med oppdatering av utviklingen i barnelandsbyen i tekst og bilder. Dette er unikt i forhold til hva man vanligvis hører om

Hvordan bli fadder?

Hvem som helst kan melde seg som fadder, enten personlig for ett av barna eller for hele barnelandsbyen. På grunn av prosessene med familiegjenforening er det for tiden større utskifting av barn i VINE enn tidligere. I utgangspunktet anbefaler vi derfor at faddere og faste givere støtter VINE på generell basis. 

Det gir mest forutsigbarhet med faste, månedlige gaver betalt via nettbank eller Vipps. Minstebeløpet har vi satt til kr. 300 i måneden, men det er fullt mulig å betale både mindre eller større beløp.

Ta kontakt med en av fadderkontaktene, så får du både mer informasjon og et hyggelig velkomstbrev

All utsendelse av fadderpenger til VINE skjer i dollar (USD). Dollaren har de siste årene blitt stadig sterkere, og det betyr mindre penger til barnebyen. Derfor trengs det fortsatt nye faddere. For hver måned blir overføringen av penger til Bolivia mindre, selv om fadderne betaler like mye eller mer. Det er altså nødvendig med en økning i antall faddere. Det er selvsagt grenser for hva hver enkelt fadder vil være  komfortabel med å betale, men for en tid tilbake ble fadderne oppfordret til å betale kr. 50 mer pr. måned, og det førte til en umiddelbar økning. 

Vi er utrolig glade for all økonomisk støtte fra fadderne og de faste giverne.

Utsendelse av fadderpenger

Tønsberg Pinsekirke Betania gjennom ressursgruppen står for innsamling av fadderpenger og andre frivillige gaver, utsendelse av dem, foruten ansvaret for regnskapsføringen.

Det er verd å merke seg at alle fadderinntektene går direkte til driften og kommer barna til gode

Medlemmene i ressursgruppen møtes jevnlig, enten fysisk eller digitalt, og har svært god kontakt med barnebyen, både med ledelsen og de eldre barna og ungdommene (ofte via Facebook og Skype).

Fadderturer

Man kan også besøke barnelandsbyen i Bolivia og hilse på både sitt personlige fadderbarn og de andre barna. Der blir man tatt vel imot av personalet og barna og ungdommene. Gjestene kan delta i barnebyens daglige måltider, besøke barna på skolen, ta dem med på badeutflukter i et av de mange anleggene i og rundt Cochabamba eller på andre turer. De fleste gjestene kommer i grupper. Etter avtale kan 8-10 personer bo i barnebyen mot en mindre betaling pr. døgn. Ellers er det nok av rimelige overnattingsmuligheter i Cochabamba.

Når faddere kommer dukker utflyttede ungdommer alltid opp, ofte med egne livsledsagere og egne barn. Det blir arrangert velkomst- og avskjedsfester der barna opptrer. Fadderne har også med seg gaver til alle barna. Det har gjennom årene blitt arrangert mange fadderturer med grupper. Ofte kombineres fadderbesøkene med noen dagers reise til Amazonasjungelen, Titicacasjøen og Macchu Picchu.

Volontører

En annen måte å oppleve barnelandsbyen på er å være volontør og arbeide gratis for kost og losji. Det har mange allerede gjort, som regel ungdommer i alder 20-25 år, men et av medlemmene i ressursgruppen, Elisabeth Hast, har bodd der i et helt halvår med sin familie, 2 voksne og 3 barn.  Man må fremvise politiattest og dokumentere at man kan noe spansk – uten å kunne noe spansk er det vanskelig å arbeide og kommunisere i barnelandsbyen.

Faddertreff

Vi har faddere over hele landet, men med en konsentrasjon på Østlandet. Helt siden 1991 har Olav Nygård samlet faddere til årlige faddertreff på Mysen, i pinsemenighetens nye kirkebygg. Der vises bilder og film fra nyeste reise til Bolivia, og faddere og andre underholder musikalsk.

Faddertreffene, de jevnlige brevene og bildene samt muligheten til å reise på besøk er med på å knytte fadderne sterkere til barnelandsbyen enn det som er vanlig i tilsvarende systemer.

Vi trenger flere faddere. . .

Vi har gjennom mer enn 35 år bygget opp en solid tradisjon og et godt fadderarbeid.

Men på grunn av pengenes synkende verdi er det nå kommet til et punkt der det raskt vil være nødvendig å få nye faddere som kan bidra slik at en kan videreføre arbeidet. I Cochabamba by er det tusenvis av barn som trenger omsorg.

Som fadder gir du håp til barn som mangler nesten alt, til og med sine foreldre.

Meld deg som fadder i dag. Vi trenger din hjelp!